Svampesuppe med bagte hvidløg,  i anledning af 100 års jubilæet 2005 Camilla Plum

4-6 personer  

1 kg blandede svampe
2 hele bagte hvidløg


3 store løg
en skive selleri
2 l hønsefond/kalvefond
2 dl piskefløde
3 spsk. tamari
1 tsk. sort peber
en kvist timian
1 allehånde
1 laurbærblad
2 dl hvidvin/rigtig cider
smør
frisk basilikum

Skær hvidløgene over pensl med olivenolie på skærefladen og bag dem møre ved 175 grader i 30 min.
Rens svampene grundigt, men lad være at skylle dem hvis det overhovedet kan undgås.


Hak de fleste svampe groft men lad nogle stykker være hele. Rens og hak grønsagerne groft.


Lad grønsager og krydderier svede i en klat smør i en tykbundet gryde. Det skal gyldne men ikke brune. Når det er lækkert duftende og stegt, kommer man vin/cider i og steger den til det kun er en sirup i bunden af gryden. Kom de grofthakkede svampe i, men hold en håndfuld hele svampe tilbage. Lad dem stege lidt med til de smider vandet. Tilsæt fond, tamari og fløde og lad det koge sagte i ca. 35 min.

Imens piller man de bløde hvidløg ud af deres "papir"skaller og kommer dem i suppen. De resterende svampe ristes ved hård varme i smør til de gyldner. Tag svampene op, og kog panden af med lidt af suppen.
Man kan nu creme hele suppen i en foodprocessor, eller lade det være en ret grovkornet suppe. Smag i alle tilfælde til med tamari og måske lidt salt også.

Tilsæt lidt citronsaft hvis suppen mangler et lille skud syrlighed. Spis med de ristede svampe oveni, hele basilikumblade og masser af sprødristede brødskiver. 

 

 

oktober 2005 Camilla Plum