1
kg blandede svampe
2 hele bagte hvidløg
3 store løg
en skive selleri
2 l hønsefond/kalvefond
2 dl piskefløde
3 spsk. tamari
1 tsk. sort peber
en kvist timian
1 allehånde
1 laurbærblad
2 dl hvidvin/rigtig cider
smør
frisk basilikum |
Skær hvidløgene over pensl med olivenolie på skærefladen og bag dem møre ved
175 grader i 30 min.
Rens svampene grundigt, men lad være at skylle dem hvis det overhovedet kan
undgås.
Hak de fleste svampe groft men lad nogle stykker være hele. Rens og hak
grønsagerne groft.
Lad grønsager og krydderier svede i en klat smør i en tykbundet gryde. Det
skal gyldne men ikke brune. Når det er lækkert duftende og stegt, kommer man
vin/cider i og steger den til det kun er en sirup i bunden af gryden. Kom de
grofthakkede svampe i, men hold en håndfuld hele svampe tilbage. Lad dem
stege lidt med til de smider vandet. Tilsæt fond, tamari og fløde og lad det
koge sagte i ca. 35 min.
Imens piller man de bløde hvidløg ud af deres "papir"skaller og kommer dem i
suppen. De resterende svampe ristes ved hård varme i smør til de gyldner.
Tag svampene op, og kog panden af med lidt af suppen.
Man kan nu creme hele suppen i en foodprocessor, eller lade det være en ret
grovkornet suppe. Smag i alle tilfælde til med tamari og måske lidt salt
også.
Tilsæt lidt citronsaft hvis suppen mangler et lille skud syrlighed. Spis med
de ristede svampe oveni, hele basilikumblade og masser af sprødristede
brødskiver. |