Judasøre-rispaté

Almindelig Judasøre (Auricularia auricula-judae) er spisesvampeplukkerens trøst i de tøperioder om vinteren, hvor sulten ikke kan stilles med østershatte.

Det er dog ikke megen smag, der er i de brune ører. Kineserne indrømmer gerne selv, at det mest er "den skønne konsistens", som gør Judasørerne attraktive, og den kommer kun til sin ret, hvis man ikke steger dem hårdt.

   

150-200 g. Judasøre
1½ dl løse ris, der koges
1-2 dl letmælk, måske mere
1 pillet løg
300 g kyllingelever
1/2 tsk. peber
1 tsk. merian
2 tsk. salt
l æg

Løse ris koges i vand i 15-20 minutter. Lidt mælk tilsættes, et løg blende s sammen med kyllingelever (løget rives evt. på et fint rivejern), og
det røres i risene. Judasører skæres ud ikke alt for fint og svitses ganske forsigtigt i smør på en pande inden de røres i "farsen" sammen med et æg, salt,
peber og merian. Farsen skal være meget lind, ellers tilsættes mere mælk. Den hældes i en smurt form og bages ca. 1 time ved 200 grader. Jeg laver
altid retten med løse ris, da jeg synes, det giver den bedste struktur i den færdigbagte pate.

Serveret i tynde skiver på grøn salat er Judasøre-rispateen en sand himmerigsmundfuld.

 

 

 

 

 

SVAMPE nr. 57, feb 2008

Flemming Rune efter ide af Else Als