Timian marineret svinemørbrad bouillon bagte rodfrugter og kraftig cremet svampesauce.

Hertil kartoffel kompot med krydderurter. Og sprødt..

4 pers

Mørbrad  

1-2 mørbrad

timian (meget)

evt hvidløg

olie

salt & peber

Kom timian op i en stor skål eller balje med koldt vand og lad det ligge en halv time, tag det op og dryp godt af på køkkenrulle. Det skal være helt fri for jord.

Hak det groft/eller riv bladene af med fingrene og kom det op i olien med krydderierne.(man kan også blende det)

Ordn svinemørbraden og kom den op i marinaden og lad den stå til næste dag..

 

Tag dit kød op af olien eller marinaden. Brun den af på en varm pande og giv den ca. 13 min ved 200 gr. Og lad det trække min. 10 min. Gerne under et stykke.

 

 

 

Kraftig Cremet svampe sauce.

 

En stor håndfuld Tørrede/udblødte svampe.

 

1 løg i grove kvarte

Laurbærblade

hvidløg

Timian, salt og kværnet peber

Smør

Balsalmico

Køkkenrødvin

Groft hakket persille

olie- smør

Kom svampene op i en skål og kom kogende vand hen over, lad dem stå i 15-20 min. Tag svampene op sigt og gem væden.

 

Kom svampene op på en pande i varm olie og rist dem rigtig godt i smør/olie på en pande.

I en gryde kommes der kvarte løg, hvidløg peberkorn, laurbærblade og olie i. Det ristes rigtig godt , løget skal få farve, heri kommes dine ristede svampe, det arbejdes sammen og der tilsættes ca.½ dl balsamico, det koges ned til det er karamelliseret, så tilsættes der et godt glas rødvin eller to. Og det koges ned til det halve, så tilsættes der ½ dl svampevæde og 1 dl. Fond det koges ca. 10 min.

Smag til undervejs. Så tilsættes der  fløde. Og det koges til det er dejlig cremet Sauce. Den  skal blendes og svampene er også med til at jævne, så du skal ikke koge fløden for meget ind.

Når den er blendet og smagt til er saucen klar til servering..

 

 

 

Braiserede rodfrugter i bouillon

 

1 liter bouillon

4 rødbeder

2 persillerødder

 

Skræl rodfrugterne og før du skære dem over på langs så riv et par strimler min. 16 stk. med en skræller og kom i vand og gem til senere.

Derefter på tværs . Kom dem op på en varm panden med smør, og brun dem af til de er brune, meget mørke. Tilsæt bouillon hen af vejen, hvis det er nødvendigt. Når de er flotte og rynkede kommes de op i et fad og der tilsættes mere bouillon salt, peber og evt. krydderurter. Braiser dem færdige  i ovnen til de er møre og der næsten ikke er mere væske, der kan tilsættes mere smør hvis de skal være mere bløde i smagen. Tag dem ud og gem dem til servering.

 

 

Kartoffel kompot med krydderurter

 

små kartofler med skræl

grov sennep

smør

salt & peber

groft hakket persille

Kog kartoflerne færdige i vand og sæt dem til side, sørg for at have sennep, smør i tern og krydderier klar. Så tager du et stort piskeris og hælder vandet fra kartoflerne giver det tæsk men ikke så det moses, smag dine kartofler til med sennep, smør, salt og peber. Til sidst kommer du persille i. dæk gryden til med film så den holder sig varm.

 

 

Pynt, det sprøde.

 

 

Kom olie op i en gryde og varm op.

Kom dine stimlede våde rodfrugter op på et klæde og dyp af. Kom det ned i olien, når den er klar og derefter når de er gyldne på fedtsugende papir og drys med salt.

   
 

 

Kirsten Enemark 8 januar 2015