Rødbede/peberrods-marineret laks med grøn mayo og sprødt.

Marineret laks

laks

sukker, salt, peber

rødbeder

peberrod

Ordn laksen for ben og det værste fedt i kanten, rim den med et fint lag af sukker, salt og hvid stødt peber.

Herpå lægges et rigtig godt lag af revet skrællede rødbeder og groftrevet frisk peberrod.

Lad laksen marinere i to døgn, (hvilket så betyder, at jeg har snydt i dag  og marineret for jer, men I marinerer så til mig, resultatet bliver det samme ;-)).

 

 

Grøn mayo,   Mayonnaise

4-5 æggeblommer

1  spsk. God eddike

2  tsk. Salt og lidt hvid peber

1 deciliter olie

(den grønne i det her tilfælde)

Blend persille, ramsløg, dild osv. Her er det kun dig, der bestemmer og så årstiden.

I blenderglasset kommes dine krydderurter og skyllet babyspinat, tilsæt neutral olie såsom solsikkekerneolie eller rapsolie, der skal blendes til olien bliver varm, så blive mayoen meget flottere.

 

Ved fremstilling af mayo er det meget vigtigt, at de ting du arbejder med, har samme temperatur og ikke er for kolde da de så lettere skiller.

Æggeblommer blendes/piskes seje med salt, så tilsættes eddiken, og når emnet har samlet sig, tilsættes olien lidt af gangen.

Hvis mayoen bliver for stiv, tilsættes lidt vand, men til denne forret må den gerne kunne sprøjtes i pose på tallerken.

Når mayoen er færdig, kommes den i sprøjtepose og gemmes til servering.

 

 

Det sprøde og pynten.

 

Hjemmebagt rugbrød skæres i meget tynde skiver og smøres med olivenolie (den kan også blendes med peberrod)

og bages sprøde i ovnen ved 180 C. i ca. 8-12 min. De skal være sprøde og gyldne. 

Pynt med friske plukkede krydderurter, f.eks. dild og estragon. Og evt. reven radise eller mere peberrod.

 

 

Anretning

Skær laksen i skiver på 1 cm. tyk. Der skal være to skriver til hver.

 

Anret skiverne på tværs af hinanden, så det ser ud som om de svømmer. Op af laksen sprøjtes den grønne mayo, og herpå lægger du brødet og det grønne.

 

Hertil kan serveres friskbagte boller.

 

 

Kirsten Enemark

13 sep2012