Marineret "flap-meat" med oste souffle selleri pure og citron timian sky.

 

Opskrift 4 pers.

 

 

Oksekødet

 

kød til 4

Kødet marineres 1-3 timer, fx i honning, salt, peber og citron timian.

 

På en havegrill: skal det grille 6-8 min. trække 20 min. inden udskæring

I ovnen v 200 gr: Brun/grill det rigtig godt af og krydrer igen med salt og peber kom det i en ovnen i tyve min. tag det ud, og lad det min. trække tyve min før du skærer det i skriver og husk på tværs af senerne.. det vil sige i far meget lange skriver men dem kan man heldigvis halvere.

 

 

oste soufflé

 

25 gr. Smør

25 gr. Majsstivelse

1/2 dl hvedemel (25 gr.)

21/2 dl mælk

4 æg delt i blommer og hvider(hviderne piskes stive)

1/4 tsk. groft salt

1/2 tsk. paprika

1 knsp. muskatnød

1 knsp. cayenne eller bare peber

125 gr. Reven ost (cheddar, comté, emmentaler) ellers brug prima donna eller parmesan

Evt. hakkede friske krydderurter

 

Souffle er fransk og er en luftig ret, dette skyldes brugen af æg. Man siger det er gæsterne, der venter på souffleen og ikke omvendt, så det er nu vi skal trylle.

Hav det antal alu forme klar, du skal bruge og smør dem godt og evt. drys med mel eller rasp, hvis du skal vende dem ud af formen.

 

Sæt ovnen på 200 gr.

Tag en god tyk gryde og smelt smørret heri, drys majstivelse og mel over og rør det godt sammen, bag det af og tilsæt mælken lidt af gangen mens der piskes og det bliver varmet op til kogepunktet. Når alt mælken er kogt ind så tages gryden af varmen og køles lidt ned. Pisk så æggeblommerne i opbagningen og tilsæt krydderierne.

Hvis du kan, så få en til at piske dine æggehvider.

Kom din revne ost i opbagningen og rør det godt sammen. Vend det med æggehviderne og kom så dine krydderurter i.

Kom massen op i de smurte forme, fyld den 2/3 op og bag dem til de er hævet godt op ca. tyve min. sørg for at ovnen ikke bliver åbnet imens, ellers så kan de godt falde sammen.

 

 

 

Selleripuré med brunet smør

 

Knoldselleri

Smør

krydderier

 

Rens sellerien for jord og skær skallen af, skær i mindre stykker, kom dem i koldt vand og kog dem møre med krydderier som peber, laurbær mv i gaze/kaffefilter. Når sellerien er mør sigtes vandet fra, gem det.

Kom smør i en gryde og brænd det stille og roligt af, mens du holder øje.Sæt det til side. Kom sellerien i en blender og kør det glat med det brunede smør uden valle og lidt koldt smør til en lind puré. Kom det fx i en sprøjtepose, hold det varmt (eller varm op igen) til servering.

 

 

Citron/timian sky

 

Skalotteløg

Gulerod

Rodfrugt

Krydderurter

balsamico

rødvin

God fond

 

 

 

Brun grønsagerne rigtig godt af i en varm gryde, kog det ned med citron skal, timian og balsamico, tilsæt lidt rødvin og kog det halvt ned. Tilsæt fonden og reducer igen. Når smagen er der kan du før servering montere med smør. Tilsæt til sidst fint hakket timian og citronsaft.
 

Kirsten Enemark 8.okt.2015