Den stærke fiske suppe med vinter urter, ny bagte boller og aioli.

 

4-6 pers.

Fiskesuppe:

600-800 gr Fisk f. eks torsk, sej, laks, rødtunge, havtaske osv ...

 

½ kg. kartofler skåret i små suppe tern
1 pore skåret i ringe

1 gulerod også i suppetern

1 lille fennikel også i suppertern
1 fed hvidløg fint snittet

2 laurbærblade

1 chilie

Ingefær efter smag
1 liter liter fiskefond
2½ dl. Hvidvin

Hvis du køber din fisk hos fiskehandleren så få fiske benene med. Hvis du har købt hel fisk skal den ordnes og fisken skæres i 2*2 cm lange stykker.

 

Rens dine fiskeben får blod, og kom dem op i en stor gryde med koldt vand på. Kog stille op mens du skummer af.

 

Imens ordner du lyse urter, et pillet løg, lidt hvidløg, rester af lyse urter såsom fennikel og porre. Skyl godt. Når fonden kommer på simre punktet skal den stå i ti min. Sluk og træk gryden til side, skum af igen og tænd op, tilsæt dine urter og hold på simre punktet igen i ti min. Husk at skumme af. Gentag det sidste gang, og løft så fiskeben og urter op med en hulske. Sigt fonden igennem en fin sigte op i en ren gryde og undgå at hælde det hele igennem, stop når du kan se bundsnavset i gryden, det er det du ikke skal have med. Træk evt. et stykke køkkenrulle hen over gryden får at fjerne det sidste skidt. Kog fonden op og reducere til den smager af mere. Den kan kun bliver bedre.

 

Kom kartofler, porre, gulerod, fennikel, hvidløg, chilie (uden kerner og med mulighed for at tage den op), reven skal af citron og laurbær blade, limeblade, i en
stor gryde med fiskefond og hvidvin. Kog op og lad det simre i ca. tyve min. Tjek kartoflerne de skal være møre men bestemt ikke færdige. Kom din ordnede fisk i
suppen og lad den simre ca. ti min. mens du skummer suppen af. Det er vigtig af fisken ikke får meget da den vil smuldre. Du skal her smage suppen til med ingefær
og evt. mere chilie.

 

 

 

 

Aioli:

6 store hvidløg
½ tsk. Salt

2 æggeblommer
2½ dl olivenolie

 

Nu skal suppen mødes med aiolicremen.

 

Mos hvidløgene i en morder med salt. Tilsæt en æggeblomme ad gangen, men du støder, hæld olie i dråbe efter dråbe lige til det ligner mayonnaise.

 

Tag ¾ aiolien og 1 æggeblomme, ½ dl cremefraiche 38% i en skål. Pisk heri ca. 1½ dl af den varme suppe uden fyld, dråbe for dråbe i aioli-blandingen. Hæld den tilbage i suppen og varm den forsigtigt igennem mens der piskes. Suppen må ikke koge nu.

 

Suppen serveres med resten af aiolien og ny bagt brød ved siden. Suppen anrettes i en stor dyb tallerken og pyntes med koriander eller dild.

 

 

 

 

 

 

Kirsten Enemark 5 feb 2015