Farseret andebryst med stegt lår, rodfrugter salat, røsti og kraftig andesauce.

Opskrift til 4-6 pers.

   

And

1 and

Skær brysterne fra anden og skær lårene fra.

Brun skroget af i ovnen med urter, peberkorn og en smule væske.

Kom det brunede skrog op i en gryde og smadr det med en ske. Lad hele herligheden koge godt ned med lidt rødvin, tilsæt hønsefond og kog til den smager kraftfuld og dejligt af and. Sigt den og monter den evt. fløde.

 

Andelåret ordnes for fedt

og der skæres en lomme i midten af brystet og der kommes farsen (jfr nedenfor) ind med en sprøjte pose, skindet snlttes fint med en skarp kniv.

 

Andebrystet og låret brunes af på en varm pande. Låret skal have ca tyve min ved 180 gr. Og brystet ca. 2 x 15 min. Husk at lade det trække mindst ti min før servering. Et trick kom en strikke pind ind i midten af brystet, hvis væsken er klar og der ikke er noget blod i, er brystet klar og ikke råt. 

 

 

Souffle fars.

500 g hk kalv og flæsk

salt

2 æg

fløde

nødder/valnødder

rødkål

Kør det hakkede kalv og flæsk i en multi hakker med salt og æg, herefter tilsættes fløde så det
bliver en lind fars.

I farsen kommes der hvid peber, hakkede ristede nødder og fint snittet rødkål.

 

 

 

Kartoffel rosti

2 fed hvldløq,

et alm. Løg,

et til to æg,

(lidt maizena, 100 gr. Mel,)

salt, peber,

ca. en halv
pastinak,

3 store bagekartofler, 1 stor sød kartoffel  jordnøddeolie.

Riv kartofler og pastinakken på et mandolinjern og kom det op i koldt vand.

Hak hvidløg og alm. Løg rigtig fint. Og pisk dem sammen med æg, salt, peber. Kom olie på en pande og varm op og dryp din strimler af på et klæde. Vend kartoflerne med dejen og kom massen på panden, når olien er varm. Når kartoffel er gylden på den ene side skal den vendes, og så kommer det sjove: læg en tallerken på panden og vend rundt (pas på olien er varm) når kartoffel er gylden på begge sidder bages den færdig i ovnen. Når kartoffelen er færdig kan i skære den i passende lige stykker, som lagkage stykker f.eks. Rostierne kan også steges i små ringe hvis man har en udstikker.

 

 

Bagte julerodfrugter.

ca 500 g rodfrugter

50 g. brun farin

Fiskesennep,

2 dl. Rasp olie,

1 dl. Hvidvinseddike,

salt og peber.

En kanel stang og lidt stjerne anis.

Skræl rodfrugter og skær dem i passende grove stykker.
Pisk farin, fiskesennep, rapsolie. hvidvinseddike. salt og peber, kanelstang og stjerneanis.
Vend marinaden med rodfrugterne og bag dem i ovnen ved 180 gr. I ca. tyve min. Du må gerne
vende frisk hakket bredbladet persille i rodfrugterne før du serverer dem.

 

 

Braiseret julesalat.

Skyl og halver julesalaten. Kom dem op i et fad og hæld lidt bouillon over og en smule urter.
Braisere under låg ca. tyve min til sa
laten er mør men den må ikke falde fra hinanden.

 

 

Servering.  

 

Varm alle dine ting i ovnen og ha din sauce færdig.
på en tallerken kommes kartoffel kl.10 og op af den de bagte rodfrugter og julesalaten. Herpå
kommes et halveret andelår og nogle pæne skriver andebryst. til sidst saucen. Og så pynten.

Kirsten Enemark

9 nov 2012