Bøf bearnaise med hjemmelavede pommes frites og valg fri salat

Pommes frites.

 

1 stor kartoffel pr prs

fritureolie

Melede kartofler (og ikke nye) skæres i 7* 1 * 1 cm. og udvandes i et par timer i koldt vand, skift gerne vand en til to gange undervejs.

Varm frituren op til 150 gr.

Tag kartofler op af vandet og dryp dem af på et klæde.

Kom kartoflerne i den varme olie og steg dem i et par min., de skal være tilberedte men ikke færdige.

De lægges på et stykke bagepapir og nu varmes olien op til 190 gr.

Lige før servering kommes de halvfærdige pommes frites i den rigtige varme olie og steges til de er gyldne og sprøde.

Hvis I laver mange af gangen kan de holdes sprøde i en varm ovn med åben luge, det er meget vigtigt, at I først tilsætter salt, når alle pommes frites er færdige. (ellers bliver de bløde og slatne)

 

 

Bøf

 

200-250 g bøf pr prs

Dette er en smags sag men her kommer mit bud på en god bøf

 

Krydder bøffen før den grilles eller brunes ved høj varme i olie på en pande. Hvis i har en grill pande så brun din bøf af herpå uden fedtstof. ,

Den skal kun brunes af på begge sider og hvis I bruger en grill pande så lav et flot harlekin mønster.

Varm ovnen op på 190 gr. Og kom dine bøffer i et fad eller noget andet, ikke på risten.

En bøf på 250 gr. giver jeg ca. 8-10 min og lader den trække færdig inden servering. Og så er den medium. Hvis man vil ha den rød skal den have mindre tid 4-6 min. og hvis man vil have dem medium til well done skal den sjovt nok have mere tid i ovnen 10-14 min. Med husk det er vigtigt at den får lov til at trække før I serverer den på tallerknen,  hvis I skærer i den med det samme, løber saften af kødet ud og så kan bøffen blive rigtig tør at spise.

 

 

Bearnaise sauce. 4-6 personer.

 

3-4 spsk Eddike

3-4 spsk Hvidvin

estragonblade

1-2 skalotteløg

 

Her kan der bruges estragon-eddike men hvorfor ikke lave den selv.
En 3-4 spsk. God eddike og 3-4 spsk. hvidvin kommes i en gryde og heri tilsættes der friske estragon blade plus stilke.

Husk at gemme nogle friske blade til servering, her kan også bruges frisk kørvel.

I gryden kommes også 1-2 fint snittede skalotteløg, lidt salt og hvide peberkorn. Dette koges ned til halvdelen og sigtes op i en anden gryde.
 

250 gr. Afklaret smør.

3-4 æggeblommer.

Lidt citron saft.

Estragon eddike.

estragonblade

evt frisk kørvel

 

Sæt dit smør til afklaring ved svag varme.


Kog din estragon eddike op i en gryde, tilsæt lidt salt og kom æggeblommer i under piskning. Når emulsionen har mayonnaise konsistens tilsætter du din afklaret smør lidt af gangen og husk nu at begge emner skal have samme temperatur, rllers så skiller din sauce.

 


Kirsten Enemark  9 feb 2012