Jordskokke suppe med fuldkornsbrød med yoghurt.

Fuldkornsbrød 1 stk.

100 gr. Hele hvedekerner

3/4 I vand

2 dI. Yoghurt 3 %

50 gram gær

1½ spsk vegetabilsk olie

1 tsk salt

1 tsk sukker

300 gram groft speltmel

400 gram hvedemel

Ca 200 gram groft rugmel

Kom de hele hvedekerner og vandet i en gryde og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i ca. 15 min. Hæld det i en skål og lad det køle ned til 50 gr.

Bland yoghurten i og tilsæt så gæren. Rør til den er opløst og kom herefter olie, salt og sukker i.

Tilsæt speltmel og hvedemel. Rør dejen godt sammen. Og tilsæt så rugmelet. Vend dejen ud på et bord og ælt i ca 10 min. (hvis den er meget våd så tilsæt Iidt mere mel) Kom dejen tilbage i en skål og dæk den med et viskestykke og lad den hæve i en time ved stuetemperatur.

Ælt dejen let. Form et rundt brød. Kom brødet på en bradepande og dæk igen med et viskestykke og lad den hæve yderligere i 20 min.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensl brødet med lidt vand. Bag det i 45 min. Brødet er færdigt hvis det lyder hult, når man banker på det i bunden. Lad det køle af på en rist.

 

 

 

Jordskok suppe ca. 4 pers.

 

1kg. Jordskokker skrællet og skåret i stykker

1 porre i skriver

2 hakkede fed hvidløg

2 tsk. Salt

1 liter vand (eller bouillon)

1 rødbede

ca.1 dl. Fløde

Salt og peber

friture olie.

Hakkede hassel nødder

Hasselnøddeolie

Kom jordskokkerne i en gryde med porre, hvidløg, salt og vand (eller bouillon) når det koger, skru ned for varmen, og lad det simre i 15 min .

 

Skræl imens rødbederne og lav lange strimler med en kartoffel skræller. Kom dem i koldt vand, og herefter på køkkenrulle. Når olien er ved at være varm, friteres rødbederne i olien og de kommes på fedtsugende papir.

 

Blend suppen når jordskokkerne er møre og kom det tilbage i gryden. Inden servering smages suppen til med fløde, salt og frisk kværnet hvid peber.

 

   
   

Anretning.

Kom den varme suppe i en varm tallerken og kom rødbeder i midten. kom suppen på.

Pynt med ristede hakkede hasselnødder og hasselnøddeolie. Og evt. lidt fint plukket dild og karse.

   
   
Kirsten Enemark 7 feb 2013