Kirstens juleand , lækkert, nemt og ligetil uden stress

4 pers.

23/12

Andesteg

1 and

salt

 

 

 

 

 

evt. fond urter, selleri, porrer mv.

 

Det første afsnit her plejer jeg at lave den 23/12 samtidig med at min far laver risengrød. Det gør at jeg ikke skal stå med fond, sovs og udskæring af anden selve juleaften, men jeg kan se Disney show og hygge med min familie.

 

Skyl anden i rigeligt koldt vand, fjern gumpen med en kniv, og fjern blod og løst fedt. Sæt ovnen på 250 gr. og gnid anden i salt og kom den i ovnen i ca. 30 min. med brystet opad. Tag anden ud og køl den af.


Når anden er kølet af skæres brysterne, lår og vinger fra. Kom stykkerne op i et fad og sæt til side. De mangler ca 30-40 min.

 

Kom skroget op i en gryde og tilsæt vand og evt. en smule fond urter (løg, gulerod og knold selleri, hvis du da har det hjemme) kog fonden op og skum den af. Kog den ned i ca. en time og
sigt den. Kom fonden på køl.©

 

 

 

Rødkål

 

½ rødkål

½ l appelsin juice

to store håndfulde med sukker og

en med salt.

kanelstang

peber

laurbær

nelliker

rødvin

(jeg laver starten her den 23) Skær rødkålen i grove strimler og kom den op i en stor gryde eller skål. Kom juice på, sukker og salt. Kom kanel stænger, laurbær, peberkorn og nelliker i et kaffefilter og kom det ned i lagen.

 

Kom rødvin på så det dækker og sæt kålen uden for eller på køl til dagen efter.

 

   

d. 24/12

Kartofler

 

20 små runde kartofler altså dem man kalder brune kartofler,
20 asparges kartofler,

 

 

Skyl kartoflerne i koldt vand og kom dem i hver deres gryde, kog dem med salt. Tag dem af lige før de er færdige. Pil dem og sæt dem på køl, vi skal bruge dem senere.

færdiggørelse af rødkål

Kog rødkålen stille og roligt op og smag den til undervers, den skal koges til kålen er mør som i ønsker og til smagen er der. Husk at tage kaffefilteret op inden servering.

   

Sovsen eller Saucen

 

 

½ l fløde, mælk,

 

salt, peber, sukker,

smør,
 

 

Sovsen.

Jeg laver opbagt sovs til min and men i skal være velkommen til at jævne jeres sauce med maizena.


Den opbagte som min mor har lært mig.

Kom din andefond op i en gryde og varm den stille op. Kom smør og en smule olie i en gryde, varm stille op og tilsæt mel så væden kan trække det. Brænd melbollen af uden den tager farve og tilsæt så din fond, fløde, mælk og evt. vand. Kog op hver gang du tilsætter væske, og pas på med væsken. Tilsæt altid mindre end du har regnet med, det er svært at fjerne væsken bagefter. Kog din sovs godt igennem og smag den til med salt, peber og sukker. Sigt sovsen op i en anden gryde gi den kulør og sæt den til side.

 

Saucen.

Kom din fond op i en gryde og kog den op med fløde, smag den til og jævn den med maizena og husk nu skal den koge minimum 2 min.

 
   

Æbler og svesker

 

1 pose Svesker,

2 æbler,

Skær æblet i både uden kerner og kom dem op i en gryde med smør tilsæt svesker og varm det igennem uden at smadre begge emnet

 
   

Servering:

 

 

brunede kartofler mm

 

 

persille

Kom anden i ovnen 180 gr. I ca. 30-40 min. Den skal varmes igennem men skal ikke tørsteges Kom asparges kartofler op i en gryde tilsæt koldt vand og varm dem op meget stille og roligt.

 

Kom sukker på en pande og lad det smelte stille og roligt tilsæt en smule smør og kom de runde kartofler på. Lad sukkeret arbejdet sig omkring kartoflerne og ha tålmodighed. Hvis du begynder at blande dig går kartoflerne i stykker og det er jo ikke meningen. Vend stille og roligt rundt i kartoflerne når sukker er begyndt at sætte sig fast. Når alle kartoflerne er flotte brune tager du dem op i en skål.

Det sammen gør du med de hvide kartofler.

 

Rødkålen og sveske blanding kommes i skåle eller på fad og anden skæres får, det vil sige brystet skæres i skriver og låret deles og det anrettes flot på tallerken eller på et fad. Husk at passe på sovsen, hvis den koger får meget kan den godt skille da det er en ret fed sovs.

Du kan pynte af med persille blade.

 

 

 

Til dem der gerne vil gøre lidt mere ud af det og har super meget overskud i køkkenet juledag og optil kommer her et par ideer jeg synes er godt til and.

 

Pocherede halve æble med ribsgele.

 

æbler

appelsinjuice

julekrydderier

ribsgele

Kom  ½ dl vand og ½ dl appelsin juice i en gryde sammen med 100 gr. Sukker. Kog det op med tørrede julekrydderier og lad det stå på simre punktet. Skræl æblerne og halver dem på midten når æblet står op. Skær bund og top af står det også står pænt. Tag skroget ud og kom æblerne op i gryden. Lad dem simre ca. 10-15 min. Og tag så gryden af. Og lad dem trække ydermere ti min. Tjek dem, der må meget gerne stadig være godt bid i. Tag dem op og dryp dem af på køkkenrulle. Køl dem af og kom en pæn ske med ribs gele i midten af æblet. Æblerne skal serveres kolde eller helst ved stue tempo

 
   

Waldorfsalat

 

2 stænger bladselleri

2 æbler

70 g. blå druer

70 g. ananas

1½ dl mayonaise

1 citron, skal og saft

salt, peber og sukker

valnødder

1 dl fløde, let pisket

Kom selleri op i koldt vand og lad det skylde godt igennem. Skrald æblerne og rive dem på den grove side på rivejernet og kom det op i en sigte, si væden fra hurtigt og kom æblerne op i mayoen og rør rundt. Det skal gå hurtigt så æblerne ikke bliver brune. Tag selleri op af vandet og lad det dryppe rigtig godt af og kom op i mayoen og rør rundt. Skær ananas i meget fine tern og kom også dem op i makoen. Smag mayo til med citronsaft, skal, salt, hvid peber og sukker.

Lad salaten stå en time eller mere på køl og tag den så ud og smag den til igen. Vand så salaten med den let piskede fløde og anret din waldorfsalat i en skål med halve druer uden sten og hakkede valnødder.

 

Eller gi' den gas og server den i hjemmelavede fugle reder.

 
   

Fuglereder

 

ca. 2 bagekartofler Store og melede.

Riv dem på et mandolin jern i tynde strimler og udvand dem.

Kom dem i et olieret fugle jern og friture steg dem sprøde og gyldne og kom dem pa fedt sugende papir. Lige før servering kommes din waldorfsalat i og fuglerederne pyntet pænt af med halverede druer og groft
hakkede valnødder.

 

 

 

 

   

Kirsten Enemark 14nov2013